Braderie

Een kermisachtige markt met verkoop op straat door ruim 175 verschillende kramen waar o.a. te vinden zijn: Lederwaren van riem tot beurs, dames-heren- kinder en sportkleding, ondermode, lingerie, oud hollands snoepgoed, dekbedovertrekken, muziek op cd en video, kunstof kozijnen, houten speelgoed, tupperware-artikelen, cadeauartikelen, sieraden, mobiele telefoons, gerookte boerenworst, kookpannen, helium ballonnen, haarmode,stroopwafels, aquelleren en kleimaterialen, schoonmaakspullen, schoenen, noten en zuidvruchten, houtsnijwerken, ansicht en kerstkaarten, horloges enzovoort enz.

braderie

Boekenmarkt

Op de boekenmarkt worden (tweedehands) boeken verkocht in diverse genres. Van streekroman tot psychologische thriller of toch liever een stripboek, keuze genoeg voor iedereen. Misschien bent U op zoek naar lectuur voor de naderende zomermaanden om tijdens de vakantie te kunnen lezen of wellicht bent U op zoek naar net dat ene boek van Uw favoriete schrijver dat U nog mist. Kom boeken-shoppen op de boekenmarkt tijdens de braderie in Maaskantje/Den Dungen.

Vrijmarkt

Hier kan men gebruikte c.q. 2e hands spullen te koop aanbieden en zo de zolder leeg maken en er toch nog iets aan over houden. Want het is geen rommel die verkocht wordt!

De wegwerpmaatschappij heeft zijn beste tijd gehad. We denken voortaan twee keer na voordat we iets bij de vuilnisbak zetten. Terecht, want de meeste artikelen verdienen een tweede kans. Bovendien kost al dat weggooien handen vol geld. Gelukkig worden er steeds minder wegwerp artikelen gemaakt en krijgt een vrijmarkt steeds meer het karakter van "hergebruikersmarkt".

Creatieve markt

Hier kan iedereen zijn creatieve hobby demonstreren en eventuele zelf- gemaakte spullen te koop aanbieden. Verkoop van commerciele artikelen is in de hobbykraam niet toegestaan.

Hier zullen o.a. kramen staan met: zelf gemaakte sieraden , keramiek schilderen, pentekeningen,
beelden en poppen, verzilveren en verbronsen van kinderkleertjes, kapstokjes en schemerlampjes van hout, kadoartikelen, tuindecoratie beelden etc.

Oude Ambachten

In de St. Jacobusstraat staan dit jaar wederom de oude ambachten zoals boekdrukken, kaas maken, papierscheppen, mosterd maken, kaas maken, boterkarnen, mutsenmaakster, mandenmaker, bezembinder , vlasbewerken, houtdraaier, boekbinden tingieten, glasgraveren en stoelen vlechten. Dit en nog veel meer van dergelijke oude ambachten worden gedemonstreerd. Dit gebeurt in de klederdracht uit de streek waar de mensen vandaan komen.
 
En in ons eigen bakhuske zal door Rien Baaijens en Piet Goossens op de ouderwetse manier brood worden gebakken.
 
Prijsvraag tijdens demonstratie oude ambachten:
 
Wederom is de Dungense Heemkunde Vereniging"Op die Dunghen" er in geslaagd een voorwerp te kiezen wat men veel gebruikte of nodig had in de vroegere tijden bij uitvoering van een ambacht.
 
Het voorwerp hangt tijdens ons dorpsfeest in de Marktkraam aan de St. Jacobusstraat al waar men door middel van een inschrijving kan raden welk voorwerp het is.
 
De inzenders maken kans op een prijs.

Kindermarkt

Ieder jaar ontbreekt de kindermarkt niet op onze braderie, Alle leerlingen van groep 4 t/m 8 van de basisscholen uit de gehele gemeente St.Michielsgestel (dus Berlicum, Middelrode, Gemonde, Den Dungen, en St. Michielsgestel) kunnen zich opgeven. Het resultaat zal een lange rij marktkramen zijn met kinderproducten zoals speelgoed, plantjes, koekjes, boekjes, knuffels, enzovoort, enzovoort.

Bij de kindermarkt krijgt het kind met de mooist uitgedoste kraam een prijs.

Onder den Krommen errum

Ieder jaar wordt er iemand bedankt met een rieten mand met inhoud. Dit is een oud Brabants gebruik waarbij men mensen bedankt die veel voor anderen of de gemeenschap hebben gedaan of om hiermee iemand een hart onder de riem te steken.