Geslaagde kerstmarkt in het Maaskantje

Gepubliceerd: zondag 11 december 2016

Op zaterdag 10 december j.l. was er voor de veertiende keer de Kerstmarkt in het Maaskantje en het was een bijzonder geslaagde Kerstmarkt. Ondanks het soms wat miezerige weer was het van het begin tot het einde een drukbezochte, gezellige markt. Na een wandeling langs de feestelijk verlichte kramen kon men in het Kerstcafé even uitrusten. Onder het genot van een glaasje gluhwein of warme chocomel kon men daar luisteren naar het kerstrepertoire van onder andere jeugdkoor Triangel uit Den Dungen.


De Kerstmarkt werd geopend door oud-Pastor Van Beurden; de nieuwe kapelaan van Den Dungen, de heer P. Zimmerman was daar ook bij aanwezig. De opening werd opgeluisterd met een vendelgroet door maar liefst vijf jeugdleden van Gilde Sint Catharina. Leden van dansgroep Brabants Bont deelden na de opening, in hun traditionele klederdracht, goed belegde boterhammen met spek en zult uit en met het lied “Hurt nou toch..!” werd de opening afgesloten door leden van Brabants Bont.


Het St. Jacobusstraatje stond helemaal vol met zo'n veertig kramen en er was een groot aanbod van allerlei prachtige kerstartikelen. De kraamhouders hadden hun kramen feestelijk ingericht en de beloning hiervoor was veel aandacht van de vele bezoekers.
De kinderen vermaakten zich prima in de speciaal ingerichte kinderhoek waar zij cupcakes konden versieren, brood aan een stok konden bakken en popcorn konden poffen boven een gloeiend kooltjesvuur.

De Kerstmarkt in het Maaskantje was weer een sfeervol dorps gebeuren en Stichting ’t Oude Ambacht bedankt de vele vrijwilligers, want mede dankzij hen was het weer een geslaagde kerstmarkt.

 

Inschrijven kerstmarkt

Gepubliceerd: woensdag 09 november 2016

De kerstmarkt 2016 zal worden gehouden op 10 december 2016 in de St. Jacobusstraat in Maaskantje.

Voor inlichtingen over het huren van een kraam en/of om aan te melden voor de Kerstmarkt kunt U telefonisch, per e-mail of per post contact opnemen met:

Rien de Keijzer

Staakakker 44

5275 AN Den Dungen

telefoon 073-5942327

e-mail: rien @ braderiemaaskantje.nl

Onderscheiding vrijwilliger 't Oude Ambacht

Gepubliceerd: dinsdag 26 april 2016

Tijdens de uitreiking van de koninklijke onderscheidingen op 26 april 2016 is een vrijwilliger van stichting 't Oude Ambacht benoemd als Lid in de Orde van Oranje Nassau. Dit mede voor zijn inzet voor onze stichting.

 

Onderscheidingen vrijwilligers 't Oude Ambacht

Gepubliceerd: zaterdag 25 april 2015

Tijdens de uitreiking van de koninklijke onderscheidingen op 24 april 2015 zijn twee vrijwilligers van stichting 't Oude Ambacht benoemd als Lid in de Orde van Oranje Nassau. Dit mede voor hun inzet voor onze stichting.

                Nellie de Keijzer                                                   Wim Pijnenburg

Geslaagde Kerstmarkt in het Maaskantje

Gepubliceerd: maandag 15 december 2014

Op zaterdag 13 december j.l. was er voor de twaalfde keer de Kerstmarkt in het Maaskantje en het was een bijzonder geslaagde Kerstmarkt. Het weer was perfect, droog en fris en mede hierdoor was het van het begin tot het einde een drukbezochte, gezellige markt.

In het Kerstcafé kwam men bijna handen tekort om aan de grote vraag naar glühwein en warme chocolademelk te voldoen.

De opening van de Kerstmarkt, verzorgd door Pastor Van Beurden, werd opgeluisterd met een vendelgroet door jeugdleden van Gilde Sint Catharina. Leden van dansgroep Brabants Bont deelden na de opening, in hun traditionele klederdracht, goed belegde boterhammen met spek en zult uit en met het lied “Ja, ut is hier goewd” werd de opening afgesloten.

Het St. Jacobusstraatje stond helemaal vol met zo'n veertig kramen en er was een groot aanbod van allerlei prachtige kerstartikelen. De kraamhouders hadden hun kramen feestelijk ingericht en de beloning hiervoor was veel aandacht van de vele bezoekers en er werd goed verkocht.

Vanuit het Kerst-café bij het Bakhuske hadden de ouders prima zicht op de kinderen die zich in de speciaal ingerichte kinderhoek goed konden vermaken met cupcakes versieren, brood aan een stok bakken en popcorn poffen boven een gloeiend kooltjesvuur.

De Kerstmarkt in het Maaskantje was weer een sfeervol dorps gebeuren en Stichting ’t Oude Ambacht bedankt de vele vrijwilligers, want mede dankzij hen was het weer een geslaagde kerstmarkt.

De foto's van de Kerstmarkt vindt u hier op de website.

Opmerking van het bestuur over de kerstmarkt en de vrijwilligers:

We mogen echt heel trots zijn op onze vrijwilligers. (Wat is het fijn dat er ’s-avonds nog extra mensen komen helpen met afbreken en opruimen!) Wij zorgen er met z’n allen voor dat er in het Maaskantje een geweldig evenement al voor de twaalfde keer heeft plaats gevonden. Niet alleen van de bezoekers hebben we veel complimenten gekregen voor onze kerstmarkt, ook de kraamhouders zijn vol lof over de goede organisatie en de gezellige sfeer. Niet voor niets dat er van de ca 40 kraamhouders er bijna 30 zijn die er vorig jaar ook al waren. En ze hebben ook goed verkocht. Van een tiental deelnemers hebben we dat zelf gehoord en de meesten willen zich nu al aanmelden voor de kerstmarkt van volgend jaar. Daar zijn we trots op als bestuur.

Foto's braderie 2014

Gepubliceerd: maandag 16 juni 2014

De foto's van de braderie van zondag 15 juni 2014 zijn op de site beschikbaar.

Klik HIER....

Alles klopt bij Jubileum Braderie in het Maaskantje

Gepubliceerd: maandag 16 juni 2014

Bij de 40e braderie in het Maaskantje klopte alles om van het jubileum een onvergetelijk succes te maken. Mede dankzij het uitstekende braderieweer, droog, zonnig en ruim twintig graden, waren er veel bezoekers.

Het Maaskantje en de St. Jacobusstraat stonden helemaal vol met kramen en op de vier terrassen konden de bezoekers genieten van veel goede muziek en dans.

Dit alles is iets waar de vele vrijwilligers trots op mogen en kunnen zijn. Een mooie beloning en een stuk waardering voor alle inspanningen vooraf en op de dag zelf.

Dankzij de optredens van de jonge dansers en danseressen van dansschool Life Dance, het concert van Harmonie Wilhelmina en de vele activiteiten van de deelnemende verenigingen uit Den Dungen was er constant actie op de Braderie.

Prijsvraag Heemkunde:

In de kraam van de Dungense Heemkunde Vereniging "Op die Dunghe" lag weer een gebruiksvoorwerp van vroeger voor de jaarlijkse prijsvraag. Het was deze keer een spijkerbak en na loting uit de zes juiste oplossingen werd de heer Karel van Lamoen uit Den Dungen de winnaar. Hij mag met twee personen gaan eten bij "Restaurant Boer Goossens" in Den Dungen.

Kindermarkt:

Bij de kindermarkt waren prijzen te winnen voor de mooiste presentatie in combinatie met de beste of leukste verkoopactie. De jury had complimenten voor alle kinderen, maar de prijzen gingen naar Elise van de Ven (1e), Lisa Verheije (2e) en Benno, Senna en Niek (3e).

 Stichting 't Oude Ambacht kijkt terug op een zeer geslaagde jubileum-braderie en bedankt alle vrijwilligers voor hun enthousiasme en inzet. Dankzij hun inzet is het een geweldige Braderie in het Maaskantje geworden. En zoals burgemeester J. Pommer het formuleerde in zijn openingstoespraak: "En nu op naar de 50e braderie in het Maaskantje.

Geweldig mooie Kerstmarkt in het Maaskantje

Gepubliceerd: woensdag 18 december 2013

Op zaterdag 14 december j.l. was er voor de elfde keer de Kerstmarkt in het Maaskantje en het was weer een geweldig mooie Kerstmarkt. Het weer was perfect, droog en niet te koud en mede hierdoor was het van het begin tot het einde een drukbezochte, gezellige markt. In het Kerstcafé kwam men bijna handen tekort om aan de grote vraag naar gluhwein en warme chocolademelk te voldoen.

Voordat de Kerstmarkt geopend werd, was er een grote verrassing voor Jan van Breugel. Burgemeester J. Pommer mocht bij Jan een koninklijke onderscheiding opspelden voor onder andere zijn jarenlange inzet als bestuurslid en vrijwilliger bij zowel de jaarlijkse Braderie als de Kerstmarkt in het Maaskantje. Jan is een van de grondleggers van de Braderie in het Maaskantje die in 2014 voor de 40e keer zal worden gehouden. Een zeer verdiende onderscheiding voor een man die altijd klaar staat en waar je nooit tevergeefs een beroep op doet. Naast zijn verdienste voor de Braderie en Kerstmarkt zet Jan zich ook al jaren in voor Videoteam De Donk in Den Dungen.

De opening van de Kerstmarkt, verzorgd door Pastor Van Beurden, werd opgeluisterd met een vendelgroet door leden van Gilde Sint Catharina. Leden van dansgroep Brabants Bont deelden na de opening, in hun traditionele klederdracht, goed belegde boterhammen met spek en zult uit en met het Dungense volkslied “tussen de brug en de meulen” werd de opening afgesloten. Het St. Jacobusstraatje stond helemaal vol met kramen en er was een groot aanbod van allerlei prachtige kerstartikelen. De kraamhouders hadden hun kramen feestelijk ingericht en de beloning hiervoor was veel aandacht van de vele bezoekers en er werd goed verkocht. Vanuit het Kerst-café bij het Bakhuske hadden de ouders prima zicht op de kinderen die zich in de speciaal ingerichte kinderhoek goed konden vermaken met koek versieren, brood aan een stok te bakken en popcorn poffen boven een gloeiend kooltjesvuur.

De Kerstmarkt in het Maaskantje was weer sfeervol dorps gebeuren en Stichting ’t Oude Ambacht bedankt de vele vrijwilligers, want mede dankzij hen was het een geweldig mooie kerstmarkt.

Zie ook de foto's van de Kerstmarkt op deze website.

Onderscheiding voor Jan van Breugel

Gepubliceerd: zaterdag 14 december 2013

Jan van Breugel, een van de initiatief nemers voor de braderie in Maaskantje is Lid in de Orde van Oranje Nassau geworden.

Tijdens de opening van de kerstmarkt in het Maaskantje zijn de bijbehorende versierselen opgesteld door burgemeester Pommer van de gemeente Sint-Michielsgestel.

Uitreiking onderscheiding Jan en Gerry van Breugel

Foto's: André Schoones

Geslaagde Braderie en Molenopening in het Maaskantje

Gepubliceerd: woensdag 12 juni 2013

Het succes van een evenement in de open lucht is sterk afhankelijk van het weer en voor de Braderie in het Maaskantje is dat niet anders. Het al dagen vooraf voorspelde mooie braderieweer, droog, zonnig en een graad of twintig, zorgde voor een mooie bekroning van alle inspanningen vooraf en op de dag zelf van de vele vrijwilligers.

De 39e Braderie in het Maaskantje op zondag 9 juni is daardoor een bijzonder geslaagd evenement geworden.

Tijdens de Braderie werd tevens, na een jarenlange restauratie, den Dungense Molen feestelijk geopend door Burgemeester Pommer. Eigenaar Jan Toelen sloeg daarna de molen aan den haak waarna de wieken gingen draaien. Harmonie Wilhelmina en volksdansgroep Brabants Bont zorgden er met hun optredens voor dat het een dorps gebeuren werd waar Den Dungen trots op mag zijn. Op den Dungense Molen kan men ook weer trots zijn en het Dungense volkslied Tussen de brug en de meulen kan nu met recht weer jarenlang gezongen worden.

Dankzij de activiteiten van de vele deelnemend verenigingen uit Den Dungen was er constant actie op de Braderie en dat gold zeker ook voor de optredens van de jonge dansers en danseressen van dansschool LiFe Dance. Zij hebben geweldig gedanst en kregen terecht veel applaus voor hun spectaculaire voorstellingen.

Prijsvraag heemkunde :
Bij de molen stond dit jaar de kraam van de Dungense Heemkunde Vereniging “Op die Dunghen” die, ten behoeve van de jaarlijkse prijsvraag, weer een te raden voorwerp van vroeger had meegebracht. Het was deze keer een onderdeel van een steenkraan en de heer Bert van der Aa uit Den Dungen heeft dit goed geraden. Hij mag met 2 personen gaan eten  bij “Restaurant Boer Goossens” in Den Dungen.

Kindermarkt :
Bij de kindermarkt waren prijzen te winnen voor de mooiste kraam in combinatie met de beste of leukste verkopers. De jury had complimenten voor alle kinderen, maar de prijzen gingen naar Suzanne en Ceta (1e), Ella en Frederike (2e) en Tine en Sofie (3e).

Stichting ’t Oude Ambacht kijkt terug op een zeer geslaagd evenement en bedankt alle vrijwilligers voor hun enthousiasme en inzet. Dankzij hun inzet is het een geweldige Braderie in het Maaskantje geworden.

JUBILEUM KERSTMARKT IN HET MAASKANTJE

Gepubliceerd: maandag 10 december 2012

Op zaterdag 8 december j.l. was er voor de tiende keer de Kerstmarkt in het Maaskantje en het was meteen ook een van de geslaagste Kerstmarkten van de tien. Het weer was perfect, droog en fris, er lag sneeuw en mede hierdoor was het van het begin tot het einde een drukbezochte, gezellige markt. In het Kerstcafé kwam men bijna handen tekort om aan de grote vraag naar gluhwein en warme chocolademelk te voldoen. Ook de worstenbroodjes gingen er goed in en de erwtensoep was op zeker moment zelfs helemaal uitverkocht.

De opening van de Kerstmarkt, verzorgd door Pastor Van Beurden, werd opgeluisterd met een vendelgroet door twee jeugdleden van Gilde Sint Catharina. Leden van dansgroep Brabants Bont deelden na de opening, in hun traditionele klederdracht, goed belegde boterhammen met spek en zult uit en met het Dungense volkslied “tussen de brug en de meulen” werd de opening afgesloten.

Het St. Jacobusstraatje stond helemaal vol met kramen en er was een groot aanbod van allerlei prachtige kerstartikelen. De kraamhouders hadden hun kramen feestelijk ingericht en de beloning hiervoor was veel aandacht van de vele bezoekers en er werd goed verkocht.

Vanuit het Kerst-café bij het Bakhuske hadden de ouders prima zicht op de kinderen die zich in de speciaal ingerichte kinderhoek goed konden vermaken met koek versieren, brood aan een stok te bakken en popcorn poffen boven een gloeiend kooltjesvuur.

De Kerstmarkt in het Maaskantje was bijzonder goed geslaagd en Stichting ’t Oude Ambacht bedankt de vele vrijwilligers, want mede dankzij hen was het een geweldige kerstmarkt.

Kerstmarkt 2012 - Foto's

Gepubliceerd: zondag 09 december 2012

Foto's van de kerstmarkt 2012 zijn beschikbaar op onze site. Klik hier om naar de foto's te gaan.

Hartelijk dank aan Frank van Boxtel en André Schoones voor de mooie foto's van de heel gezellige en geslaagde kerstmarkt 2012.

Zonovergoten Braderie in het Maaskantje

Gepubliceerd: zondag 17 juni 2012

Met onverwacht bijzonder mooi weer was de 38e Braderie in het Maaskantje op zondag 10 juni een gezellig en druk bezocht evenement. De bezoekers kwamen massaal naar het Maaskantje en profiteerden van een dit jaar zeldzame mooie junidag. Diverse Dungense verenigingen zorgden ervoor dat het een levendig evenement werd waar constant actie was.

In het Maaskantje en de St.Jacobusstraat stonden ruim 180 marktkramen en de diversiteit in de aangeboden waren was groot. De meeste kraamhouders kunnen terugkijken op een welbestede dag waarop ze goed verkocht hebben.

Op de terrassen was het al vroeg druk en de optredende muziekgroepen en solo-artiesten hadden een enthousiast publiek dat veel waardering had voor hun muziek. Gedurende de hele Braderie was het, zoals een bezoeksters treffende verwoordde, 'een gezellige drukte in het Maaskantje'.

Bij 'Trap de krat van de paal', georganiseerd door de supporters van de Dungense voetbalclub, lieten Jan en Hennie van Grinsven zien dat ze een professioneel verleden hebben als voetballer. Het lukte hen beiden om de krat diverse malen van de paal te schieten. Op de klimwand van de scouting werd constant geklommen en sommige deelnemers kwamen zelfs helemaal bovenaan. De korbalclub had drie korven opgesteld waar iedereen kon laten zien hoe trefzeker hij of zij is. Met name de jonge trefzekere dames werd gevraagd of ze wellicht wilden gaan korfballen. Het was een mooie promotie voor het korfbal die voor herhaling vatbaar is.

De leden van dansschool LiFe Dance hebben geweldig gedanst en kregen terecht veel applaus voor hun spectaculaire voorstellingen.

Pastor Van Beurden werd bedankt voor zijn jarenlange bijdrage aan de Braderie en Kerstmarkt en uit handen van voorzitter Mari van den Berg, van de organiserende Stichting ’t Oude Ambacht, nam hij de goed gevulde levensmiddelenmand “ Onder den krommen érm” in ontvangst.

Prijsvraag heemkunde

In de St. Jacobusstraat stond de Dungense Heemkunde Vereniging “Op die Dunghen” die, ten behoeve van de jaarlijkse prijsvraag, weer een te raden voorwerp van vroeger had meegebracht. Het was deze keer geen moeilijk voorwerp want er waren maar liefst 21 personen die de juiste naam van het voorwerp geraden hebben. Het voorwerp was een sleutel om bij paarden nieuwe spijkers in de hoeven te zetten en uit de juiste inzenders kwam na loting de heer Rien van Ewijk uit Den Dungen als winnaar naar voren. Hij mag met 2 personen gaan eten bij “Restaurant Boer Goossens” in Den Dungen.

Kindermarkt

Bij de kindermarkt waren prijzen te winnen voor de mooiste kraam in combinatie met de beste of leukste verkopers. De jury, bestaande uit Merel en Jos Maas, had complimenten voor alle kinderen, maar de prijzen gingen naar Luc en Marnix (3e), Isa (2e) en Diego die de eerste prijs in ontvangst mocht nemen.

Stichting ’t Oude Ambacht kijkt terug op een zeer geslaagd evenement en bedankt alle vrijwilligers voor hun enthousiasme en inzet. Dankzij hun inzet is het een geweldige Braderie in het Maaskantje geworden. Meer foto's van de Braderie, gemaakt door André Schoones en Frank van Boxtel, kunt u zien op deze website.

GEWELDIGE KERSTMARKT IN HET MAASKANTJE

Gepubliceerd: maandag 12 december 2011

Het was een geweldige Kerstmarkt in het Maaskantje, op zaterdag 10 december j.l..

Stichting ’t Oude Ambacht organiseerde daar voor de negende keer een Kerstmarkt en het was weer bijzonder gezellig met heel veel bezoekers. Het weer was perfect, practisch helemaal droog en niet te koud, ideaal voor een Kerstmarkt in de open lucht. Het was een sfeervol, dorps gebeuren met naar schatting zo'n 2500 bezoekers die zich prima hebben vermaakt.

Nadat het Gilde Sint Catharina over de Kerstmarkt was gelopen om de deelnemers van harte welkom te heten, was het woord aan Pastor Van Beurden om de Kerstmarkt officieel te openen. Leden van dansgroep Brabants Bont uit Den Dungen deelden na de opening, in hun traditionele klederdracht, goed belegde boterhammen met spek en zult uit aan de bezoekers. Door Brabants Bont werd ook nog het Dungense volkslied “tussen de brug en de meulen” gezongen en dat paste perfect bij dit Dungense evenement.

De kraamhouders hadden van hun kramen weer prachtige uitstallingen gemaakt en de vele bezoekers hadden de keuze uit vele al dan niet zelfgemaakte kerstspullen.
Scouting Bernadette uit Den Dungen had een prijsvraag. Wie het juiste aantal erwten in in pot raadde kon een erwtensoeppakket winnen. Pastor Van Beuren zat het dichts bij het juiste aantal erwten (2147 stuks) en het soeppakket is meteen dezelfde avond nog bij hem afgegeven.

Het Bernhove koor uit Veghel zorgde samen met leerlingenorkest Da Capo uit Hedel en (Kerst-)koor Crescendo uit Den Dungen voor de gezellige kerstsfeer die kenmerkend is voor de Kerstmarkt in het Maaskantje.

Het Kerst-café, ook dit jaar weer zo'n 100 m2 groot, feestelijk versierd en verlicht, was een gastvrije ontmoetingsplaats waar de bezoekers onder het genot van glühwein, warme  chocolademelk en worstebrood gezellig even konden praten.
Vanuit het Kerst-café bij het Bakhuske hadden de ouders  prima zicht op de kinderen die zich in de speciaal ingerichte kinderhoek goed konden vermaken met koek versieren, brood aan een stok te bakken boven een gloeiend kooltjesvuur en popcorn poffen. Er was ook veel belangstelling voor de speciale glittertattoos die de kinderen konden laten zetten.

Voor het lekkere ronde Ambachtsbrood, vers gebakken in het Bakhuske, was veel belangstelling en aan het eind van de Kerstmarkt was het brood dan ook helemaal uitverkocht. De bakkers kregen constant bezoek in het Bakhuske en zij lieten zien hoe er daar van een bolletje deeg een lekker vers brood gemaakt wordt.

De Kerstmarkt in het Maaskantje was weer geweldig geslaagd en Stichting ’t Oude Ambacht bedankt de vele vrijwilligers, want dankzij hen was het een geweldige kerstmarkt.

Braderie in het Maaskantje vol amusement

Gepubliceerd: dinsdag 21 juni 2011

De 37e Braderie in het Maaskantje op zondag 19 juni zat vol amusement en was gezellig ondanks het wisselvallige weer. In het Maaskantje en de St.Jacobusstraat stonden ruim 180 marktkramen en eigen verkoopwagens en de diversiteit in de aangeboden waren was groot.

De oude ambachten kunnen altijd rekenen op veel belangstelling en met name de touwslager trok veel bekijks. Voor de terrassen was het duidelijk te fris en de optredende muziekgroepen hadden dan ook geen groot publiek. De warme worstebroodjes bij het Bakhuske gingen er goed in en dat gold ook voor de Luikse wafels en grote stroopwafels.

Om 11.30 uur werd de braderie, onder muzikale begeleiding van Harmonie Wilhelmina, officieel geopend door burgemeester J. Pommer. Volksdansgroep Brabants Bont en hun Tsjechische gasten maakten er met hun zang en dans een bijzonder feestelijke opening van. Burgemeester Pommer werd bedankt voor zijn jarenlange bijdrage aan de Braderie – onder andere het ieder jaar weer enthousiast openen van de Braderie. Uit handen van voorzitter Mari van den Berg, van de organiserende Stichting ’t Oude Ambacht, namen hij en zijn vrouw de goed gevulde levensmiddelenmand “ Onder den krommen érm” in ontvangst.

optreden Brabants Bont en Tjechische gasten

De scouting trok veel bekijks met het krattenstapelen en er waren kinderen die tot een hoogte van ruim 20 kratten kwamen. Ze kwamen allemaal ook weer veilig op de grond dankzij de goede voorzieningen die de scouting had getroffen. Bij fietsclub Vlug Trug waren weer een groot aantal fietsen aangeleverd voor de fietsenmarkt en daar zijn er door Vlug Trug flink wat van verkocht mede dankzij een heel aantrekkelijke plaats op het braderieterrein.

De supporters van de Dungense voetbalclub daagden iedereen uit om de krat van de paal te schieten. Er waren veel voetballers die dat probeerden, maar er waren er niet veel die het ook lukte om raak te schieten. De trainer van de Dungense voetbalclub en oud-keeper van Fc Den Bosch, Jan van Grinsven lukte het om de krat maar liefst drie keer van de paal te schoppen. De jeugdige voetballers konden proberen om de bal door gaten te schieten en dat lukte sommigen vrij goed. Er was veel belangstelling voor dit voetbalspel en het was een geslaagde actie van de supportersclub om geld bijeen te brengen voor de viering van hun jubileum volgend jaar.

De leden van O.S.S. en dansschool LiFe Dance hebben geweldig gedanst en kregen terecht veel aandacht en applaus.

Prijsvraag heemkunde: In de St. Jacobusstraat stond de Dungense Heemkunde Vereniging “Op die Dunghen” die, ten behoeve van de jaarlijkse prijsvraag, weer een te raden voorwerp van vroeger had meegebracht. Het was deze keer een moeilijk voorwerp want er was niemand die de juiste naam van het voorwerp geraden heeft. Het voorwerp was een ontschorser. Er waren 4 inzenders die wel omschreven hadden waar het voorwerp voor gebruikt werd en uit die 4 inzenders kwam na loting de heer Peter Kastelijn, Maaskantje 20 uit Sint Michielsgestel als winnaar naar voren. Hij mag met 2 personen gaan eten bij “Restaurant Boer Goossens” in Den Dungen.

Kindermarkt: Bij de kindermarkt waren prijzen te winnen voor de mooiste kraam in combinatie met de beste of leukste verkopers. De jury, bestaande uit Sjan en Jos Maas, vond dat alle kinderkramen er goed verzorgd uitzagen en dat alle deelnemers goed regen- en windbestendig waren. Op basis van diverse beoordelingspunten is de jury tot de volgende uitslag gekomen:

1e prijs - Familie Coppens waar de hele dag kinderen achter de kraam zaten die heel creatief de aandacht trokken met onder andere een jongste New Kid in hun kraam.

2e prijs – Lars en Max Groenendaal dankzij hun voortdurende tweestrijd om de aandacht van het publiek.

3e prijs – Familie Van Krieken vanwege hun aparte jongens- en meisjesgrabbelton.

Alle kinderen die mee hebben gedaan, kregen een herinnerings vaantje. Stichting ’t Oude Ambacht kan, dankzij de inzet van de vele vrijwilligers, terugkijken op een geslaagde 37e Braderie in het Maaskantje, vol muziek en dans en gezelligheid. Meer foto's van de Braderie, gemaakt door André Schoones en Frank van Boxtel, kunt u zien op de foto-pagina's.

Lintje voor Rien de Keijzer

Gepubliceerd: maandag 02 mei 2011

Rien de Keijzer heeft een Koninklijke onderscheiding gekregen en is nu lid van de Orde van Oranje Nassau. Rien was afgelopen vrijdag, 29 april, één van de acht personen uit de gemeente Sint Michielsgestel die een koninklijke onderscheiding kreeg uit handen van Burgemeester Jan Pommer.

foto: Ad Vercruijsse Foto: Ad Vercruijsse

Het is vooraf altijd een goed bewaard geheim voor degene die de onderscheiding krijgt en dit was bij Rien niet anders. Rien was gevraagd om die vrijdagmorgen 'even te komen filmen' in het gemeentehuis tijdens het uitreiken van de onderscheidingen en natuurlijk ging hij dat wel even doen. Had hij dan helemaal geen vermoeden vooraf ? 's-Middags tijdens de borrel bij hem thuis vertelde hij dat er een paar dingen waren gebeurd die hij niet goed had kunnen plaatsen. Zo moest hij eerder die week bier en wijn in huis halen van zijn vrouw Nellie, terwijl ze op zondag op vakantie zouden gaan. "Voor als er onverwacht visite komt" had Nellie gezegd. Het was hem ook opgevallen dat Nellie met iemand van de harmonie had staan praten en daar werd Rien helemaal buiten gelaten. Achteraf kan hij die dingen nu dus wel plaatsen.

Net als de andere gedecoreerden heeft Rien zijn onderscheiding dik verdiend met al zijn vrijwilligerswerk. Hij zet zich al jaren in voor de bewoners van wooncentrum de Donk in Den Dungen en als lid van Videoteam De Donk zorgt Rien er mede voor dat de bewoners van De Donk alle belangrijke gebeurtenissen in de gemeenschap Den Dungen mee kunnen maken alsof ze er zelf bij aanwezig zijn geweest. Rien levert dus als vrijwilliger een zeer positieve bijdrage aan de kwaliteit van leven van de bewoners van de Donk. In de wijk waar Rien de Keijzer woont, bestaat sinds 1995 een buurtvereniging met de naam Buurtvereniging “ ’t Leerke’ (omgeving van de Staakakker). Rien is vanaf 2005 voorzitter van deze buurtvereniging. Verder maakt Rien binnen de Parochie van de H.Jacobus de Meerdere al 20 jaar deel uit van de werkgroep “Kerkbalans”, die een belangrijk aandeel levert aan de financiën van deze parochie door middel van de gezinsbijdrage.

Bij Stichting ’t Oude Ambacht’ is Rien al vanaf het allereerste begin betrokken. Deze organisatie startte in 1972 met de zogenaamde Molenfeesten in het Maaskantje. En later werd er jaarlijks een braderie georganiseerd in het tweede weekend van juni. De Braderie in het Maaskantje is een begrip geworden in de regio. In 2002 kwam Rien met het idee om in de decembermaand een Kerstmarkt te organiseren rondom het Bakhuske en dat idee wordt uitgevoerd. De Kerstmarkt wordt sindsdien tot veel genoegen van het grote aantal bezoekers en deelnemers georganiseerd.

Rien is al jaren bestuurslid bij Stichting 't Oude Ambacht, hij bakt brood in het Bakhuske en hij regelt de inschrijvingen voor de Braderie. Inschrijven voor de komende Braderie in het Maaskantje op zondag 19 juni a.s. kan overigens nog steeds en kan ook steeds nog bij Rien de Keijzer, tel. 073-5942327.

Rien, van harte gefeliciteerd. Voorwaar een indrukwekkende lijst van vrijwilligerswerk en die onderscheiding is je van harte gegund.

Goedbezochte Braderie in het Maaskantje

Gepubliceerd: maandag 14 juni 2010

De 36e Braderie in het Maaskantje op zondag 13 juni trok veel bezoekers en die werden niet teleurgesteld. In het Maaskantje en de St.Jacobusstraat stonden ruim 180 marktkramen en eigen verkoopwagens en de diversiteit in de aangeboden waren was groot..

Naast de commerciële kramen waren er een aantal voor de vrijmarkt, de kindermarkt, de boekenhoek en de creatieve hoek. Er waren interessante oude ambachten waarvan met name Jan Bissels met zijn ter plaatse gemaakte suikerdecoraties goed in de smaak viel. Op diverse plaatsen kon men iets te drinken of te eten krijgen en natuurlijk ook het speciale vers gebakken brood uit 't Bakhuske.

Om 11.30 uur werd de braderie, onder muzikale begeleiding van Harmonie Wilhelmina, officieel geopend door burgemeester J. Pommer, maar al veel vroeger waren er vele bezoekers aanwezig. Het was dan ook goed weer voor een braderie en muziekfeest, droog en een temperatuur van rond de twintig graden. De terrassen zaten voortdurend vol en de optredende muziekgroepen, volksdansgroep Brabants Bont en de dansgroepen van O.S.S. zorgden voor een gezellige sfeer.

De scouting trok veel bekijks met het krattenstapelen en er waren kinderen die tot een hoogte van ruim 20 kratten kwamen. Vooral de onvermijdelijke val van zo'n hoge toren was spectaculair, maar gelukkig ook heel veilig dankzij de goede voorzieningen die de scouting had getroffen. Fietsclub Vlug Trug stond met hun fietsenmarkt flink in de belangstelling mede dankzij een veel aantrekkelijkere plaats op het braderieterrein.

Prijsvraag tijdens demonstratie oude ambachten
In de St. Jacobusstraat stonden de oude ambachten zoals tingieten, spinnen en manden vlechten. Hier was ook de Dungense Heemkunde Vereniging “Op die Dunghen” te vinden die, ten behoeve van de prijsvraag, er weer in geslaagd was om een voorwerp te kiezen uit vroegere tijden . Het was deze keer geen al te moeilijk voorwerp, want er waren maar liefst 71 mensen die het goed hadden geraden. Het was een spijkertrekker. Uit de inschrijvers met de juiste oplossing is na loting als winnaar te voorschijn gekomen de heer of mevrouw G. Biezeman uit de Spurkstraat in Den Dungen. Hij of zij mag met 2 personen gaan eten  bij “Restaurant Boer Goossens”.

 

Kindermarkt
Bij de kindermarkt waren prijzen te winnen voor de mooiste kraam in combinatie met de beste of leukste verkopers. De jury, bestaande uit Carla en Leo Kocken, vond dat alle kinderkramen er goed verzorgd uitzagen. Op basis van diverse beoordelingspunten is de jury tot de volgende uitslag gekomen:
1e prijs Dorus Coppens
2e prijs Iris Klager
3e prijs Luuk van de Westelaken
Alle kinderen die mee hebben gedaan, kregen een herinnerings-vaantje.

Onder den Krommen érm
Christ en Willie van den Hurk uit Den Dungen werden bedankt voor het in pacht geven van de grond waarop het Bakhuske in de St. Jacobusstraat is gebouwd. Namens zijn ouders was Henri van den Hurk aanwezig en hij nam uit handen van voorzitter Mari van den Berg, van de organiserende Stichting ’t Oude Ambacht, de goed gevulde levensmiddelenmand “Onder den krommen érm” in ontvangst.

 


Stichting ’t Oude Ambacht kan, mede dankzij de inzet van de vele vrijwilligers, terugkijken op een zeer geslaagde 36e  Braderie in het Maaskantje met veel bezoekers, veel muziek en vooral veel gezelligheid.
Bijgaande foto's van Frank van Boxtel geven een impressie van de Braderie in het Maaskantje 2010.

Zeer geslaagde kerstmarkt in het Maaskantje

Gepubliceerd: woensdag 16 december 2009

De op zaterdag 12 december j.l. door Stichting ’t Oude Ambacht, voor de zevende keer, georganiseerde Kerstmarkt in het Maaskantje was zeer geslaagd. De organisatie had zich vooraf geen beter weer kunnen wensen, koud en droog, ideaal voor een Kerstmarkt in de open lucht. Het was een sfeervol, dorps gebeuren met naar schatting zo'n 2000 bezoekers die zich prima hebben vermaakt.

Nadat het Gilde Sint Catharina over de Kerstmarkt was gelopen om de deelnemers van harte welkom te heten, was het woord aan Pastor Van Beurden om de Kerstmarkt officieel te openen. Het televisieprogramma Man Bijt Hond volgt Pastor Van Beurden al een aantal weken en zij hebben ook opnamen gemaakt tijdens de opening door de Pastor. (Vanaf maandag 14 december wordt dit dagelijks uitgezonden.) Leden van dansgroep Brabants Bont uit Den Dungen deelden na de opening, in hun traditionele klederdracht, goed belegde boterhammen met spek en zult uit aan de bezoekers.

De kraamhouders hadden van hun kramen weer prachtige uitstallingen gemaakt en de vele bezoekers hadden de keuze uit vele al dan niet zelfgemaakte kerstspullen.
Het koor Crescendo uit Den Dungen leverde met hun kerstliederen een grote bijdrage aan de gezellige kerstsfeer die kenmerkend is voor deze Kerstmarkt in het Maaskantje. Naast Crescendo werd er ook nog gezongen door Joris Schuurmans en zanger Dirk.

Het Kerst-café was dit jaar een stuk groter dan vorige jaren en dit werd gewaardeerd door de bezoekers die onder het genot van gluhwein, warme chocolademelk en erwtensoep gezellig even konden buurten.
Vanuit het Kerst-café bij het Bakhuske hadden de ouders  prima zicht op de kinderen die zich in de speciaal ingerichte kinderhoek goed konden vermaken met koek versieren, brood aan een stok te bakken boven een gloeiend kooltjesvuur en popcorn poffen..

Voor het lekkere ronde Ambachtsbrood, vers gebakken in het Bakhuske, was veel belangstelling en de bakkers kregen ook veel bezoek in het Bakhuske.

De Kerstmarkt in het Maaskantje was weer bijzonder geslaagd en Stichting ’t Oude Ambacht bedankt de vele vrijwilligers, want mede dankzij hen was het een geweldige kerstmarkt.
Tot volgend jaar bij de Kerstmarkt in het Maaskantje.

Op de foto-pagina zijn foto's van de kerstmarkt te bekijken.

Kerstmarkt 2008: koud maar gezellig

Gepubliceerd: woensdag 15 april 2009
De op zaterdag 13 december j.l. door Stichting 't Oude Ambacht, voor de zesde keer, georganiseerde kerstmarkt in het Maaskantje was koud, maar wel heel gezellig. Het was een zeer geslaagd evenement met naar schatting zo'n 2.000 bezoekers. Het was een echt, sfeervol, dorps gebeuren waar ook veel mensen van buiten Den Dungen en Maaskantje op af zijn gekomen.
 
Na het openingswoord van Pastor van Beurden vertoonde gilde Sint Catharina hun vendelgroet en leden van dansgroep Brabants Bont uit Den Dungen deelden, in hun traditionele kledingdracht, goed belegde boterhammen met spek en zult uit aan de bezoekers.
De muzikale invulling van de kerstmarkt werd dit jaar verzorgd door het koor Harmony uit Ammerzoden en Carnavalsclub De Perketuuters, die hun repertoire kerstliedjes na hun succesvolle optreden van vorig jaar, verder hadden uitgebreid.
De dames en heer van Harmony hadden echt veel kerstliedjes in hun zangbundel en dat het resultaat er mocht wezen, bleek wel uit de enthousiaste reacties van de bezoekers aan de kerstmarkt.
Van Scouting Bernadette uit Den Dungen stonden leden van de explorers op de Kerstmarkt en bij hun kraam kon geraden worden hoeveel sterren er op de achterwand van hun kraam stonden. De hoofdprijs was een mooi kerstpakket. Het waren 327 sterren en Laurie van Kasteren uit Den Dungen zat er het dichtst bij en zij heeft het kerstpakket inmiddels al ontvangen.
Voor het lekkere Ambachtsbrood dat bij deze gelegenheid gebakken werd in het Bakhuske was veel belangstelling. Vanuit het Kerst-café bij het Bakhuske hadden ouders prima zicht op de kinderen die zich in de speciaal ingerichte kinderhoek goed konden vermaken met onder andere brood aan een stok te bakken boven een gloeiend kooltjesvuur en popcorn poffen.
De kerstmarkt in het Maaskantje was weer bijzonder geslaagd. Gezellig even buurten onder het genot van een glaasje gluhwein of beker chocomel en nog even iets leuks kopen voor Kerstmis.

Stichting 't Oude Ambacht bedankt de vele vrijwilligers, want dankzij hen was het een geweldige kerstmarkt. Tot volgend jaar bij de zevende Kerstmarkt in het Maaskantje.